Ku Persembahkan Karya Hati ku Buat Tatapan Diri ku Yang Asyik Syok Sendiri.

My Starz

SalaM

Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu yang Menciptakan, Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dengan nama Tuhanmu yang Maha pemurah, yang mengajar (manusia) dengan perantaran kalam. Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya... Surah al Alaq 1-5....zakirlazarus@gmail.com

Faedah dan khasiat solat dari segi fizik
LANDSKAP ROHANI

BERTAKBIR

posisi : niat
period : 5 saat
bacaan : Allahu Akhbar
Badan rasa senang menanggung berat badan kerana beratnya terletak sama rata antara dua kaki. Belakang lurus membuatkan badan itu tidak bongkok. Fikiran dapat dikonsentrasikan. Pandangan mata terfokus ke tempat sujud. Otot-otot atas dan bawah belakang terasa senang dan relaks. Pusat otak yang atas dan bawah bersatu dan ini merupakan kesatuan tujuan.


BERDIRI BETUL
posisi : qiyam
period : 40 -60 saat (atau lebih)bacaan surah-surah al quran terutama al fatihah
menimbulkan kawalan dan kosentrasi dengan merehatkan kaki dan bahagian belakang hingga menimbulkjan rasa rendah diri, kusyuk, tawadduk. Semua bacaan dalam bahasa alquran iaitu bahasa arab dalam keadaan yang terkawal dan sempurna ke seluruh badan dengan meyelerakkan 99 asma allah. Setiap bunyi ayat al quran menekankan tajwid yang mana terdapat getaran vocal panjanh a-i-u yang merangsangkan hati, kelenjar thyroid kelenjar pineal, pituitary, adrenal, dan paru-paru, membersih dan mempertingkatkan semua organ itu.


RUKUK
posisi : 90 darjah kecondongan
period : 12 saat atau lebih

bacaan : tasbih
Merenggangkan sepenuhnya otot-otot bahagian belakang terutama bahagian pinggang , paha , betis,. Darah dipam kebahagian atas. Melembutkan otot-otot perut dan buah pinggang. Lama kelamaan gaya ini mempertingkatkan lagi peribadi dengan menimbulkan kebaikan hati dan mengharmonikan batin.


BERDIRI TEGAK
posisi : iktidal
period : 6saat
bacaan : tahmid
darah yang baru bergerak masuk ke dalam semasa gaya yang dahulu kembali ke keadaan asalnya dengan membawa bahan tidak berguna. Badan mendapatkan semula kerehatan dan melepaskan ketegangan.


SUJUD
posisi : menundukan dahi
period : 12 saat
bacaan : tasbih
lutut berbentuk sudut tepat. Membangunkan otot perut dan menggelakkan perut menjadi buncit. Menambahkan aliran darah ke bahagian atas badan, khuisusnya kepala termasuklah telinga, mata dan hidung juga paru-paru, mental toxin dibersihkan oleh darah. Menyesuaikan dan mewajarkan kedudukan janin bagi wanita yang hamil. Mengurangkan tekanan darah tinggi, menambahkan elasticity sendi-sendi. Membersihkan pernafasan, peredaran darah dan nafas serta system urat saraf. Memberikan keringanan Memberikan keringanan pada badan dan kebahagiaan emosi. Pengoksidenan ke seluruh badan disempurnakan dan mengimbangi system urat saraf. Menghapuskan egoisme dan keangkuhan. Meningkatkan kesabaran dan tawakkal kepada allah. meninggikan maqam ruh dan menimbulkan tenaga landskap rohani yang tinggi keseluruhan badan. Kedudukan sujud ini adalah pati ibadat solat.


DUDUK
Posisi : duduk antara dua sujud /tahyat akhir
Period : 6 saat atau lebih
Bacan : tasbih, tahmid
Membantu mengeluarkan toxid dari hati hati jasmani dan menggerakkan tindakan otot pada usus besar. Badan mendapat kerehatan yang selesa dan gerakan iniu membantu penghadaman dengan meneka kandungan di dalam peruk bawa ke bawah.

hikmah

Seorang doktor Neurologi dari Amerika Syarikat telah melakukan kajiannya tentang urat saraf (neurologi) telah menemui keajaiban yang tidak dapat diterima akal fikiran.Dalam kajian tersebut,beliau telah mendapati bahawa terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki oleh darah.Padahal setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal.Setelah membuat kajian yang memakan masa,akhirnya beliau mendapati bahawa darah tidak akan memasuki urat saraf di dalam otak manusia melainkan pada ketika seseorang itu sedang sujud semasa mengerjakan solat.Urat tersebut memerlukan darah hanya untuk beberapa sukatan yang tertentu sahaja.Ini bermaksud bahawa darah hanya akan memasuki urat saraf tersebut mengikut kadar solat waktu yang diwajibkan oleh Islam.Begitulah keagungan ciptaan Allah.
0 comments: