Ku Persembahkan Karya Hati ku Buat Tatapan Diri ku Yang Asyik Syok Sendiri.

My Starz

SalaM

Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu yang Menciptakan, Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dengan nama Tuhanmu yang Maha pemurah, yang mengajar (manusia) dengan perantaran kalam. Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya... Surah al Alaq 1-5....zakirlazarus@gmail.com

Menggeledah Nikmat Untuk Memulih Semangat


LANDSKAP ROHANI

Untuk berjalan menuju mu ya allah bukanlah mudah jika terasa hampir sebenarnya penjelasanya amat jauh tak terhitung. Segala penafsiran banyak tersembunyi ditambah lagi dengan penyakit hati yang halus-halus tidak aku sedari. Perjalanan aku ini tanpa teman apatah lagi dengan jiwa yang buta ini masih meraba-raba ke utara ke selatan. Sepi benar perjalannan ini seandainya tiada hiasan pemandangan yang indah-indah menghiasi penggembaraan. Sedang asyik menuju bahagia kekal abadi, sedang asyik menghiasi landskap rohani, sedang asyik tenggelam dalam rayu-rayuan rupanya aku telah terlupa mengintai penyakit-penyakit hati yang meliar untuk dibelai dan dicabut selembut-lembut angin. Sekiranya aku menafsirkan setiap bait penyakit nafsu yang tersembunyi ini pasti aku tidak termampu menjadi manusia melainkan hanya sia-sia. Jiwaku makin terundur, semangat ku kian tersungkur, namun aku berjanji untuk menjadi hamba mu dan Dia tidak akan mengecewakan daku. Saya hamba Allah, Dia tidak akan mengecewakan aku. Aku adalah hamba mu yang rela pasti Kau tak kecewakan daku….

Sekian lama terbiar ego ku kian meliar. Aku sangka mudah rupanya amat payah meluntur ego yang di selimuti cinta. Bukanlah ego berhadapan makhluk, bukan ego menjemput kedamaian abadi, bukanlah ego menayang peribadi, bukan ego berhadapan kiblat, bukan aku ego pensucian… tetapi aku egois pada melihat nikmat hikmah, karomah yang mana ianya adalah ketentuan ketetapan Mu pada kurniaan ketaatan. Salah ku tidak taksub pada mu. Walau seribu tahun aku melaungkan bahawa aku tidak memandang darjat, mukjizat, hikmah, karomah namun sebenarnya ucapan itu ada egois yang mencemarkan landasan ikhlas egois pada penafian, egois penetapan yang Haq. Kini tinggalah aku seorang diri tanpa rasa tanpa rasa terpelihara. Haus. Tanpa tahu mana arah kiri atau kanan, jiwa ku yatim piatu.

Seandainya engkau tuidak memerintahkan aku untuk berzikir kepada mu, siapakah yang berani menyebut namu mu untuk mengagongkan mu. Duhai tuhan maha suci engkau aku bangun menggeledah nikmat(mukjizat) rasul,nabi, nikmat(karomah) sahabat,wali, aulia, ariffin untuk memulih semangat duka dan dosa silam ku. Dalam menggeledah kisah kekasih-kekasih mu ya Allah semangat ku terbakar kembali. Terbakar memohon simpati agar kembali mentaati hingga mati. Kisah kekasih mu bukan hanya sekadar bacaan tetapi bagi ku ia mempunyai keramat bagi yang ingin selamat bertemu dalam restu munajat. Ku harap terimalah taubat…..sungguh lemah….. tidaklah engkau ciptakan dosa itu hanya sia-sia melainkan mereka memilih usaha berdagang duka di dunia untuk memajak piala al kautsar.

BEJANA YAQUT MERAH LILITAN EMAS
Berkata abu imran al wasithi rahimullahi taala. Sekali peristiwa aku belayar di atas kapal layer, lalu kapal layar itu pecah di tengah lautan, dan terkapai-kapai aku dan isteri ku di situ. Kemudian isteri ku hendak minum maka aku mengangkat tangan ku ke langit memohon Allah, tiba-tiba aku terlihat seorang lelaki berada di lapangan udara, ditangannya terdapat sebuah bekas bejana daripada yaqut merah yang dililitnya emas. Dia mendatangiku seraya berkata “ambillah air ini!” sesudah puas minum aku bertanya kepadanya”bagaimana engkau dapat sampai ke martabat ini”. Jawabnya “aku tinggalkan segala hawa nafsu ku, lalu aku diberikan kuasa untuk duduk di lapangan udara ini”……

2 comments:

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o on April 8, 2010 at 1:59 AM said...

nice

Zakir Lazarus on April 8, 2010 at 12:36 PM said...

nice & hapy 2gether