Ku Persembahkan Karya Hati ku Buat Tatapan Diri ku Yang Asyik Syok Sendiri.

My Starz

SalaM

Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu yang Menciptakan, Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dengan nama Tuhanmu yang Maha pemurah, yang mengajar (manusia) dengan perantaran kalam. Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya... Surah al Alaq 1-5....zakirlazarus@gmail.com

Melelong Amarah di Pasar Cahaya


LANDSKAP ROHANI

Dalam setiap saat itu terdetik setiap zarah di bawah pemerintahan yang maha kuasa yang mampu menggerakkan apa sahaja termasuk jua gerak di bawah sedar. Begitulah agungnya Dia menempatkan ciptaan mengikut sukatan dan perkiraan bagi membina logic akal dalam naungan asbab musabab. Dan tidaklah Dia menciptakan dunia ini melainkan melengkapinya bersama alam yang terdapat walau setitik sekalipun telah berada di dalam jasad mu.

Lalu bagaimana akan dia perhitung buat mu…..

Dalam soal yang menyangkuti alam di bawah sedar tidaklah engkau mengetahui tadbiranya walau ia benar-benar amat dekat dan hamper berada di dalam dada mu. Mungkinkah terdapat suatu kuasa semulajadi yang menggerakkanya namun umum mengetahui bahawa kehidupan yang menghidupkan sekalian gerak di dalam badan itu bergantung sepenuhnya melalui tenaga tuhan yang tidak bisa dilihat melainkan dirasa kemunculannya meliputi sekalian alam mu.

Telah benar pada kenyataan bahawasanya hidup itu tidak memerlukan sebarang objek (bendasing) atau zat baharu melainkan telah sedia hidup itu dengan segala kelengkapan yang terdapat mukjizat yang besar di dalam sarung badaniah itu. Tetapi dari akibat hebatnya hidup itu hingga badan tidak daya untuk menampung tenaganya lalu nafsu itu di kongkongi bagi bertujuan untuk menyuling tenaga itu berpadanan dengan kehendak tuhan yang maha esa.

Setelah pelbagai alasan dan kemurkaan yang diterbitan oleh biasan nafsu itu tidaklah dapat lagi diri itu menafikan penanggungannya ke atas kelazatan sementara itu melainkan diri yang berdiri itu tidak mungkin dapat mengekali nur yang mengelilinginya. Lantas atas sebab kemurkaan pada jalan yang dikecapi itu tidaklah diri itu dapat menembus alamnya sendiri melainkan dirinya diputar atas dan bawah kiri dan kanan dalam lingkungan pengenalan dirinya kepada nafsu. Lalu tidaklah diri itu bebas melainkan telah di rantai mindanya di bawah pengaruh nafsu yang besar dan gelap. Seburuk-buruk kemurkaan adalah pengenalan kepada nafsu dan menjadi hambanya dan sebaik-baik keredhaan adalah pengenalan kepada allah menjadi tetap pada jalan yang lurus.

Nafsu yang bersifat tercela amat halus mentadbiri diri yang ingin hamper pada rabbul jalal kerana kehalusan sifatnya yang menyamai cahaya. nafsu ini telah di didik oleh bisikan dan rayuan syaitan yang senantiasa menginginkan kegagalan nur ilahiat dari menembusi kalbun. Tidaklah nafsu ini menginginkan kebaikan melainkan kebaikannya disertai sifat haloba pada asbab dan musabab. Seharusnya seorang yang ingin hamper pada ilahinya wajiblah menajamkan akalnya dengan memandang perjalanan nafsunya yang hanya dia sendiri yang lebih mengetahuinya. Akal yang tajam menghasilkan nurani….. nurani yang bersih menghadirkan gerakNya(ilham,ilmu, afaal, sifat)

Jika tidaklah di beratkan anak adam(saat dilahirkan)  itu dengan bisikan dan rayuan syaitan yang bersikap tercela maka bersihlah hati sekalian adam itu menanggungi Muhammad. Hingga Muhammad yang sebenarnya mampu berbicara kepada ahmad yang menyantun budi bicara. Seandainya telah terbitlah cahaya ahmad itu melalui lisanul sirri janganlah di apakan ianya dengan alasan dan waham yang sering menumpulkan penumpuan hati terhadapnya. Kosongkanlah akal kerana sesunggunya akal itulah senjatanya nafsu yang amarah untuk mengherdik kelembutan bicara ahmad.

Dan telah di dudukan segala ketetapan pada manusia itu 3 pekara yang hanya Dia sahaja yang memberi ingatan bahawasanya tidaklah manusia  itu meminta melainkan hanya untuk kepentingan dirinya sahaja dan keduanya tidaklah manusia itu mencerminkan sifat allah melainkan telah kenal dirinya dalam kefanaan…dan ketiganya tidaklah manusia itu berdiri mentaati mati melainkan telah berlaku musibah yang besar keatas dirinya yang terwujud itu.

Lalu bagaimanakah akan dia pehitung ke atas mu wahai diri

Setelah segala penganugerahanNya ke atas mu tidakkah dikau melihat lalu memelihara kehormatan mu wahai manusia di manakah silapnya tadbiran dan pemerintahanNya ke atas mu….  tidakkah engkau wahai hamba melihat Diakah di situ yang benar-benar menguasai segala kehendak dan niat mu. Lalu jika insan itu tidak kau palingkan dari dalam hati mu manakah seteru Nya yang bisa melawan mu dalam naugan ku jua. Sesungguhnya telah sudah Dia jelajahi setiap pembolak balikan hati itu hanya untuk mengghairahi kembali ketaatan itu memuja dalam ketakwaan yang sebenar-benarnya.

0 comments: